Kötni mindenki tud – de tényleg!

A napokban emlékeztetett rá a facebook, hogy 4 éve kaptam meg a kötőkereteimet, azóta használom is őket szorgalmasan. Most megmutatom nektek is, hogy ti is ámulatba ejthessétek a barátokat és rokonokat egy-egy sállal, vagy sapkával.

Ebben a bejegyzésben bemutatom nektek a kötőkereteket és rögtön az első projektet is végigcsináljuk 🙂 Ha csak a projektleírás érdekel, kattints ide és ugord át a rizsát.

Aki az óvodában találkozott már a körmöcske, vagy fancybb néven tricotine elnevezésű játékkal, annak tulajdonképpen a kötőkeret is ismerős lesz.

Emlékeztek? Ő a “körmöcske” Kép forrása: ebay.com

Tulajdonképpen a kötés nem más, mint egy okosan kitalált csomózási technika, de igazság szerint nekem mindig meggyűlt a bajom a valódi kötőtűkkel. Tudok úgy is kötni (vagy legalábbis tudogatok) de sikerélményem sose volt vele. A szemek nem lettek egyformák, belezavarodtam a mintába, itt húztam, ott nem húztam eléggé a szálat, lassan ment és nehezemre esett félbehagyni is, mert valahogy mindig egy összegubancolt projektet vettem elő legközelebb. El sem tudom mondani, hány félbehagyott kötésdarabkám hánykolódik a lakásban.

Aztán egyszer, talán a Pinteresten szembejött velem a kötőkeret, mint olyan és azonnal le is adtam a szülinapi rendelést. Az első dolog egy rosszul méretezett sapka lett, amit egy x-men film alatt kötöttem meg karácsonykor – ezt végül ráadtam a macskára, készült róla egy cuki kép és meglehetősen örültem neki – de ezután jóval hasznosabb dolgok következtek. Kötöttem már sapkát a család nagyjából minden tagjának, barátoknak, magamnak, de készült már sál, poncsó és fülvédő is. Ennél tovább én egyelőre nem merészkedtem, bár elvileg egész komoly dolgokat is lehet készíteni.

Kötőkeretet otthon is tudtok készíteni, de szerintem ebben az esetben érdemes a boltira szavazni. Ezeknek ugyanis a kis fogai úgy vannak kialakítva, hogy egyrészt a szem nagyon nehezen tud róla lecsúszni, másrészt a fogak feléd eső részein lévő kis mélyedések segítenek abban, hogy a kerethez adott kis eszközzel jól alá tudj nyúlni a fonalnak és könnyedén át tudd emelni a másik fonalon.

Akit mégis érdekel a házi verzió 🙂 Kép forrása: juxtapost.com

Én kétféle keretet láttam eddig. Van az általam is birtokolt fix keret, amiből egy csomagba kapásból több méretet szoktak tenni. Nekem pont ilyen van, de ennek van a hosszúkásabb verziója is, az elég hasonlóan működik mint ez, annyi a különbség hogy duplasoros vastag sálat könnyebb vele készíteni. Ennél a fajtánál a kék a zokniméret, a sárga leginkább gyereksapka volt nálam, a narancs a normál felnőtt sapkaméret, a rózsaszín a nagyfejűeknek van, vagy azzal tudtok egy szűkebb körsálat készíteni.

Kép forrása: https://kerekeske-gombocska.hu

A másik típus az az állítható keret. Ez tulajdonképpen mindegyik fent felsorolt dologra alkalmas. Egy hátránya van, hogy a fogméretek ugyanakkorák lesznek mindegyik esetben. A fenti képen ha jól megnézitek akkor a keretmérettel változik a fogak távolsága. Miért fontos ez? Mert a fogak távolsága meghatározza, hogy milyen vastag fonalat tudtok használni és milyen tömött lesz a kötés. Természetesen a nagyobb fogtávolságnál is használhatsz vékony fonalat de nagyon laza, szellős kötést fogsz kapni. Én gyakran veszek vékony fonalakat, ezekből duplán szoktam kötni. Szóval aki ilyen csúszkás keretet vesz, annak a fonalvastagságot érdemes végiggondolni, hogy milyen vastag fonallal fog kötni. A sűrű fogakat nem ajánlom, lassabban fogtok haladni vele és a legtöbb dologhoz nem lesz alkalmas.

Kép forrása: ebay.com

Mindegyik típust lehet netről rendelni és itthon is több kézimunka boltban kapható, sőt még az auchanban is érdemes körülnézni. Javaslom, hogy nézzetek alaposan körbe vásárlás előtt, mert 2-3-4szeres árakat lehet találni pontosan ugyanarra a dologra.

Fontos, hogy mindegyik fajta kötőkereten tudtok egyenes dolgokat kötni (pl. sálat) szóval nem kötelező teljesen körbemenni a kereken se, ez ne legyen kiválasztási szempont.

Ha ti is kedvet kaptatok (remélem!) akkor mutatok egy elsőre is kiváló sapkaprojektet.

A narancssárga, tehát a második legnagyobb keretet használtam. A sapka egy barátnőm szülinapjára készült. Amint látjátok a fonal vékonyabb típus, ezért duplán használom. Én kifejezetten szeretem ezt a dupla szálas hatást, kezdésnek talán azért nem ajánlom, mert egyel nehezebb így kezelni a projektet.

1. Keresd meg a kezdőpontot, ahol a kiálló bütyök van. Én egy sima csomóval rögzítem ide a fonalat, majd végighurkolom körbe az összes szemet.

2. Menj végig még egyszer a hurkolással.

3. Ha megvagy a második sorral, tekerd körbe párszor a rögzítő fogon a fonalat hogy ne bomoljon le és menj körbe a kereten úgy, hogy az alsó szálat átemeled a felsőn. Amint látjátok én az egyik kezemmel mindig fogom a fonalat a biztonság kedvéért. Ezt a hurkolást úgy is csinálhatod egyébként, hogy amikor a második sort hurkolod, akkor rögtön át is emeled. Ízlés dolga, jelentősége nincs 🙂

4. Most a sapka fülednél elhelyezkedő részét készítjük, én szeretem ezt egy sima, egy fordított módszerrel csinálni, így lesz olyan szép fonott jellegű minta. Ehhez érdemes a keret fogaiból minden másodikat egy alkoholos filccel megjelölni, így tudni fogod ki a sima és ki a fordított. Az egyik esetben ugyanezt a fenti hurkolást csináljuk, míg a második fogon alulra tesszük az új szálat és úgy húzzuk át. De inkább mutatom 🙂 Ezzel az egy sima, egy fordított módszerrel annyi sort köss, amekkora passzét szeretnél a sapkára.

5. Igazából ezzel az egy sima-egy fordítottal is végigmehetsz, vagy a simával is, úgy is egy szép kis sapkát kapsz. De most mutatok nektek egy másik kötést is inkább. Én nagyon szeretem azt a fajta sapit, amit így készítettem, ráadásul szerintem nem bonyolultabb megcsinálni mint a többit. Ehhez annyi kell, hogy először sima kötéssel menj előre két fogat (ezt csak az első sornál kell megcsinálnod, utána már csak az ezután leírtakat ismételd) A fonalad ugye hátul van, indulj el vele visszafelé és azt a fogat ahonnan indultál, plusz még egyet vezesd hátra, majd húzd előre és ott menjd előre hármat – tulajdonképpen egy foggal fogsz előrébb kilyukadni így – és ott vezesd megint hátra a fonalat és tartsd meg a bal kezeddel.  Ezt követően szépen mindhárom fogon emeld át a fonalat balról jobbra haladva. Mindig hátulra kerül a fonal és hátul elindulva mész egy fogat hátra, ott magad felé előrehozod a fonalat és előre mész hármat. A leírás alapján ez így zavaros lehet de mutatom hogy néz ki 🙂

Kicsit akadozik a gif, de remélem látjátok, hogy itt annyi a trükk, hogy egyszerre három fogat “kerítesz be” a fonallal, egyet lépsz hátra, egyet pedig előre tulajdonképpen és aztán emeled át a fonalat.

6. Gondolom feltűnt, hogy nem írok mennyiségeket, hány kört menj, hány sort köss egy-egy típusból. Azért nem, mert nem tudom. Én kötés közben próbálgatom a  fejemhez, nézem a képet és az alapján döntök mindig. Nem szeretem a vastag passzét, és ebben az esetben bár ez egy amolyan beanie sapka is lehetne (a trottyosabb fajta, tudjátok) mivel a barátnőm, akinek készítettem nem az a trottyos sapka típus, ezért viszonylag kevés sor után abbahagytam, hogy pont feszüljön a fején. Ha ti szeretitek az ilyen lazább, bővebb sapkákat, nyugodtan menjetek tovább még jónéhány sort mint amekkora a fejetek, mert nagyon jópofa sapi lesz belőle úgy is.

Amikor úgy érzitek hogy elég lesz (érdemes beleszámolni fejben, hogy össze fogod húzni a sapkát, szóval ha pont elég a hossza, akkor még pár sort tegyetek rá) akkor fejezzétek be. Ehhez nem kell más tenni, mint egy jó hosszú fonalat levágni (legyen nyugodtan 40 cm hosszú) és azt vagy a mellékelt tűvel, vagy az alábbi módszerrel végigfűzni a szemeken, majd mint egy kis zsákot összehúzni a sapka tetejét.

Készen is vagytok az első SK sapkátokkal 🙂

A tetejére csinálhattok pompomot, hagyhatjátok úgy ahogy van, de én például anyukámnak egy bolti szőrpompomot csíptettem rá, ez megint ízlés dolga:)

Íme az elkészült mű, bár a körülmények nem voltak ideálisak a fotózáshoz, utólagos elnézéseteket kérem:

“Pro-tipp”:
A GIF-ek alapján úgy tűnhet, hogy asztalnál kötök, de ez egyáltalán nem igaz, csak azért mutattam itt, hogy lássatok belőle valamit. A valóságban ez a kötés a tökéletes program a kanapén, betakarózva, ölbe véve a kötőkeretet, sorozatnézés közben 🙂 Próbáljátok ki! (Viszont lámpát vegyetek magatok mellé és jól világítsátok ki amit csináltok, nehogy a szemetek bánja a végén)

Szerencsére már Zsuzsit is megfertőztem ezzel a kötéssel, így remélem ti is velünk tartotok a következő kötőkeretes mókánál is 🙂

Róla

Horváth Bara
Horváth Bara
Ha elkészül egy projektem, az csak azért lehet, mert véletlenül befejtezem, mielőtt újratervezném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.