Újrahasználható zacskó függönyből

Nem, nem fogom azzal kezdeni ezt a posztot, hogy a föld műanyagszennyezése mekkora probléma. Részben mert a csapból is ez folyik éppen (szerencsére, illetve ennél rosszabb divathullám ne legyen) részben pedig mert nem vagyok szakértő.

A mi háztartástunkban nagyjából tavaly ilyenkor kezdtem el a hulladékunkkal behatóbban foglalkozni. Megfigyelni mit fogyasztunk, mit dobunk ki, milyen csomagolásokat vásárolunk stb. Már akkor is azt vettem észre, hogy szerencsére nem olyan rossz a helyzet, de folyamatosan lehet rajta javítani. Először a hulladékmentes.hu 30 napos kihívását (Itt találjátok meg) csináltam meg, aztán jött a többi. Persze vannak visszaesések – a felújítás időszakában például elég sok rendelt kaját ettünk –  de törekszünk a javulásra. Szerencsére az új ház közelében szuper piac és a sarkon szuper zöldséges van, ez sokat egyszerűsít a dolgokon. Eddig csak egyesével méregettem a dolgokat, de azért ez néha macerás volt, szóval itt volt az ideje, hogy újrahasználható zsákokat varrjak.

Egy pár mintadarabot már adtam két barátnőmnek, ők nem panaszkodtak, így ezzel a  metódussal készültek a sajátjaink is.

Hiperegyszerű, hipergyors – ahogy tőlem megszokhattátok – és kezdő varróknak is ajánlom, remek módja az egyenes varrás elsajátításának.

Kellékek:

 • Függöny, vagy valamilyen könnyű anyag (nagy plusz pont, ha egy régi, kidobásra szánt darabot vágsz szét, így ugyanis duplán hasznos a projekted! Nálunk a házzal együtt kapott, megszürkült csipkefüggöny került feláldozásra. Persze 60 fokon kimostam először, minden más ezután jön)
 • Olló
 • Fehér cérna
 • Varrógép (erősen ajánlott, de kézzel is lehet)
 • Valamilyen fonal (Én egy örökölt fonalgombolyagot használtam, amit a színe miatt nem fogok elkötni szerintem  soha)

1. Terítsd ki a függönyöd és vágj belőle csíkokat. Nagyobb zacskókhoz szerintem a 25cmx40cm-es téglalapok tökéletesek. Érdemes inkább hosszú csíkoka szabni és azt továbbdarablni téglalapokká, így gyorsabban tudsz sokat kiszabni. Én minden zacskót egy darabból varrtam, nem kettőből, szerintem így egyszerűbb.

3. Ha megvagy a darabolással, találd ki melyik rész mi lesz: melyik lesz a szája, az oldala és az alja a zacskónak. Amelyik a szája lesz (esetemben a fenti fotón a két rövidebb oldal), ott egyszerűen hajts vissza nagyjából 3 cm-t és varrd végig úgy, hogy legyen egy pici, hosszú “zseb” azon az oldalon. Ide fogjuk a zsinórt behúzni.

 

4. Hajtsd félbe az anyagodat úgy, hogy az imént varrt zseb egymásra kerüljön, hiszen ez lesz a zacskónk szája. Varrd végig a zacskó maradék két oldalát. (A téglalap 4 oldalából az egyiket nyitva hagyjuk -ezt varrtuk végig az előbb – a másik pedig a hajtás miatt nem varrandó, így csak két csíkot kell varrnod/zacskó) Ha nem varrtál eléggé a szélén ollóval vágd le a leeső anyagot.

5. Egy biztosítótűre szúrd rá a lemért zsinórodat és húzd bele az előzőleg elkészült házba.

6. Vágd le a maradék kis cérnákat és fordítsd ki a műved.

“Pro” tippek:

 • Én úgy szabtam az anyagot, hogy a hajtás az aljára került. Ez véletlen volt, egyszerűbb ha úgy szabod hogy a zacskód jobb, vagy bal oldala lesz a hajtás, mert így egyben szegheted a tetejét, a zsinórt is könnyebb behúzni és egyel esztétikusabb is.
 • Teljesen felesleges méregetni, csak gondold végig mekkora zacskók kellenek és vágj. Érdemes 3-4 méretet készíteni.(Pl. fokhagyma, alma, narancs, krumpli)
 • Amint a fotókon látjátok én csak úgy szemre hajtok vissza, nem gombostűzök, de aki nagyon precíz, nyugodtan tűzzön.
 • A nagyobb zacskókat a biztonság kedvéért varrd végig kétszer, ezek nagyobb súlyt kell majd tartsanak.
 • Én cikkcakk öltést használtam végig. Ennek két oka van: az anyagom lukacsos és úgy tapasztalom, a cikkcakk jobban tart ebben az esetben, illetve a varrógépem egy kicsit hisztis az egyenes varrásra, nehéz beállítani és emiatt én lustaságból cikkcakkozok. Ha neked egyszerűbb, nyugodtan használhatsz egyenes öltést. Kézzel én a pelenka öltésre esküszöm, ki tudja miért.
 • Ha van, használhattok lock-ot is a szélekhez, ez nyilván szebb eredményt ad.
 • A hajtogatásnál érdemes figyelni, hogy a varrások belül legyenek, de én volt ahol elrontottam, a funkción nem változtat.

Lemértem, egy nagyobbacska zacskóm 8-12 g körül mozog. Egy sima pici műanyag zacskó 4 g. Tehát vásárlásonként 4-8 g az, amivel “drágább” ez a fajta csomagolóanyag. Ez még 4000 Ft-os kiló áron számolva (ami kb a dió, vagy mandula ára) is csak 32 forint. Azt hiszem ezt igazán kibírja a költségvetésünk.

Remélem tetszett nektek ez a kis egyszerű projekt és elkészítitek. Én még karácsonyra is csinálok belőlük mert sok barátomat érdekli a téma és olyan egyszerű, mégis kedves ajándék mondjuk egy üveg házi lekvárt belecsomagolva 🙂

Róla

Horváth Bara
Horváth Bara
Ha elkészül egy projektem, az csak azért lehet, mert véletlenül befejtezem, mielőtt újratervezném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.