Adventi naptárat mindenkinek

Személy szerint nem rajongok a karácsony egy csomó aspektusáért, mégis van pár dolog, amivel igyekszem növelni a várakozásom. Az egyik ilyen az adventi naptár. Még van pár nap decemberig, készítsétek el ti is!

Ez a kis projekt még tavaly készült, így kevés a dokumentációm róla, de annyira egyszerű, hogy szinte csak az ötlet a lényeg. Az én verzióm egy felnőtt férfinak készült, így a színek sem túl gyermekiek, de más színekkel gyerekeknek vagy bárkinek megfelelő lehet.

Mire lesz szükségetek?

 • választott anyag – a lényeg hogy ne legyen sztreccses –
 • tű, cérna
 • Opcionális: varrógép (ha nincs, kézzel is gond nélkül végig lehet varrni!)
 • Valamilyen tetszetős zsinór
 • mini csipeszek (a legtöbb hobbiboltban és 100 forintos boltban beszerezhető)
 • színes papír

Én részemről egy ezüst-fekete-szürke függönyt vagdostam szét, amit ezer éve vettem egy 3-al ezelőtti lakásba, azóta pedig csak jobbra-balra pakolgattam. Ha kézzel készíted, használhatsz hobbifilcet vagy polár anyagot, ezzel megspórolod a szegést. Nem szükséges méregetni vagy pontosnak lenni. Egyszerűen vágj téglalapokat az anyagból. Összesen 24 darabra lesz szükséged. A méretnél csak arra érdemes figyelni, hogy akkora kis zacskókat kapj, amibe tudsz pakolni. Inkább hosszúkás alakot készíts, mert a zsinórra valószínűleg rá kell hajtanod, hogy a kis csipesz megtartsa.

A csíkok két végét hajtsd vissza egy kicsit és szegd be ha szükséges. (Sima egyenes öltéssel, az anyag két rövidebbik végét. Fontos, hogy az anyag fonákja felé hajts. Tehát ha a kezedben fogod a kis téglalapodat, fordítsd magad felé a szebbik oldalát és hátrafelé, magadtól elfelé hajts egyet vissza.

Ezt követően hajtsd össze az anyagot úgy, hogy a szegés és az anyag csúnya része legyen kifelé, feléd, az anyag színe, vagyis a szebbik oldala pedig befelé. Varrd össze a két hosszabbik oldalt. Használhatsz egyenes öltést, vagy pelenka öltést is. (én valamiért kézzel sokszor azt használtam amíg nem volt varrógépem) Fordítsd ki az elkészült zsákot.

Ha megvagy mind a 24-el, akkor 24 darab kis zacskót kapsz. A számokat én egy natúr csomagolópapírból kivágott körökre írtam fel. A választott zsinórt feszítsd ki valahova, pakold meg a zacskókat az ajándékokkal és a kis csipeszek segítségével “teregesd” ki őket.

Készen is vagy, jöhet is a tulajdonos meglepődni.

Nálunk egy felnőtt ember kapta az adventi naptárat, ráadásul férfi (férfiaknak adventi naptár? hát igen, nálunk volt rá igény) szóval a következő dolgok lapultak a csomagokban tavaly:

 • étcsokoládé kocka (egy nagy táblát tördeltem szét, nem egyesével csomagoltakat vettem!)
 • kesudió
 • mandula
 • kandírozott gyömbér
 • csokismogyoró
 • ízesített nespresso kapszula (náluk a cégnél volt ilyen gép)

Idén valószínűleg a csomagolásmentes boltból szerzett finomságokkal töltöm meg az adventi naptárat, így ez a többször használatos kis naptár, ami ráadásul újrahasznosított anyagból készült, jó lehet azoknak is, akik szívesen elkerülnék idén a műanyag karácsonyt.

Remélem tetszett nektek ez az egyszerű kis projekt is 🙂

Róla

Horváth Bara
Horváth Bara
Ha elkészül egy projektem, az csak azért lehet, mert véletlenül befejtezem, mielőtt újratervezném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.