Bejárati ajtó festés egyszerűen, gyorsan

Van, amit már a beköltözés, sőt még a ház megtalálása előtt eldöntöttem. Az egyik ilyen, a bejárati ajtó színe volt és így nem meglepő, hogy kissé logikátlanul, az egyik első volt, aminek neki is álltam.

Nagyon nagy kedvencem a Rejtély című sorozat, amiben az egyik főszereplő Olivia meséli el, hogy amikor a katonai bázison laktak, bár tilos volt, az édesapja átfestette a bejárati ajtajukat pirosra, hogy szerencsét hozzon nekik. Innen jött a becsípődés, hogy nekünk piros ajtónk lesz. Ha ez nem lett volna, akkor biztos évekig korzóztam volna a szebbnél-szebb pinterest fotó között, így viszont ez volt az egyik első festék amit megvettünk.

Ez volt a kiindulási helyzetünk. Szép, ugye? Nem volt kérdés, hogy ezt az ajtót festeni kell, ugyanis elképesztően viszolygok a barna színtől, az egész látvány avitt, öreg, fáradt és szomorú a számomra.A bejárati ajtó pedig az első amit az ember hazatérve meglát, vagy amit a vendégei először meglátnak így korántsem mindegy mi fogad minket.

Sokat nem variáltam a festéssel, az ablakokat maszkolószalaggal kihúztam, a kilincset szintén maszkolószalaggal takartam le, aztán kézi erővel egy kicsit megcsiszoltam az ajtót. Az ajtó jórészt furnér, fakerettel és némi fém tákolással, nem egy szofisztikált darab, ráadásul annyira nem is stabil az üveg beépítése, így nem mertem rámenni a gépi csiszolóval.

Így nézett ki csiszolás után:

Itt csak a belső oldaláról van fotóm, ugyanis a munkát este és délután végeztem, a kinti fényviszonyok miatt a külső oldalt nem tudtam fotózni. Érdemes szerintem egy próbát tenni, nekem már a csiszolás nélkül is szépen húzott a festék az ajtón, ezért nem is erőlködtem nagyon. Valószínűleg nagy szerencsém volt azzal, hogy a barna zománc az ajtón már kissé elöregedett, megfakult és megkopott, viszont nem akart elválni az ajtótól így nem kellett sokat küzdenem vele. Ha a próba után úgy érzed hogy nem húz szépen a festék (nem tapad, nem görög a henger stb.) akkor vagy jobban le kell csiszolnod (főleg fa ajtóknál jó megoldás) vagy alapoznod kell!

A festéshez rövid szőrű kisteddyt és ecsetet használtam felváltva. Ahol lehetett természetesen a teddyvel dolgoztam, hogy egyenletes legyen a végeredmény, de például az ablaknál, vagy egyéb helyeken a kisecsettel dolgoztam. Mivel ez mégiscsak egy kültéri, nagyobb igénybevételnek kitett felület, ezért egy oldószeres zománcfestéket választottam (Trinát). Az ajtót körülbelül két réteggel festettem le (van olyan része, ami csak egyet kapott). A csiszolással, portalanítással, festéssel nagyjából 4 nap alatt végeztem. A száradási időket itt bőven kivártam, mivel kicsit esős volt az idő, néhol rá is hagytam, de egyébként szupergyorsan szárad a festék. Alapozót nem használtam. Az ajtó két oldalára összességében nem ment el egy kis doboz(liter) festék sem, szóval a projekt összköltsége 4000 Ft alatt maradt.

Az első réteggel máris ilyen gyönyörű volt az eredmény:

Ez pedig a “végleges” állapota két réteg festéssel, letakarítva.

Azért írom idézőjelben, mert hát a valóságban még korántsincs kész ez a rész sem. A frissen festett ajtó mellett különösen szembeötlő, milyen csúnya a lépcső, így egyszer tutira nekiesünk ennek is. A tégla és a piros ajtó párosával egyelőre még barátkozom, még nem dőlt el a sorsuk. Persze valami szép impozáns virág is elkéne még az ajtó elé és még sorolhatnám az apróságokat, de azért már így is ég és föld a különbség.

Én nagyon szeretem a piros ajtónkat, mindig vidáman érek haza, szerintem összességében passzol a ház hangulatához, sokkal fiatalosabb külsőt kölcsönöz a frontnak, ráadásul a kutya is jobban mutat előtte. (Ez meg ugyebár egy nagyon fontos szempont) Érdekesség, hogy mióta lefestettem az ajtót többen megkérdezték, hogy kicseréltük -e benne az üveget, és hát a fotókon látszik, hogy nem, nem cseréltük ki. De bizony ennyit jelent egy jól megválasztott szín, a piros mellett a virágos berakás szerintem nagyon jól érvényesül.

Remélem ti is kedvet kaptatok egy kis ajtófestéshez, ha már én ilyen elégedett vagyok vele. Legközelebb kicsit beljebb megyek és megmutatom, mi van az ajtó mögött, az előszobában!

Róla

Horváth Bara
Horváth Bara
Ha elkészül egy projektem, az csak azért lehet, mert véletlenül befejtezem, mielőtt újratervezném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.