20 perces mellény varrás nélkül két verzióban

Az őszi időjárás nem könnyíti meg az öltözködést, és ha te is egyszer csak kaptad már magad azon, hogy fogalmad sincs hol vannak a pulcsijaid de már cidrizel, vagy csak szívesen belevágnál egy gyors projektbe, akkor tarts velem!

Előtörténet: Ezt a mellényt már egyszer elkészítettem magamnak és akkora sikert arattam vele, hogy egy kolléganőm és a nagymamám is megirigyelték. Két különböző típust fogok tehát elkészíteni és egyiket sem magamnak, úgyhogy óvatosan bánok a “méretezéssel”. Levágni mindig lehet belőle, de hozzávarrni már igen nehéz. Én polár anyagból dolgozom és nektek is ezt javaslom, mert meleg és nem kell szegni. Egy mellény örülbelül 10-20 perc alatt készül el, attól függően mennyire vagy óvatos, vagy pontos.

Kellékek:

  • Egy nagyobb darab anyag (Én az IKEA plédjét használtam, ami 130×170 cm)
  • Olló
  • Egy darab cérna, fonal
  • Szabókréta (vagy ceruza, vagy szappan)

Bontsd ki az anyagod, kicsit simítsd ki és hajtsd először függőlegesen félbe, majd vízszintesen is.

Nekem kicsit gyűrött maradt, de szerintem nem érdemes vele foglalkozni. Az alaposak persze kivasalhatják alacsony hőfokon.

Ha nem négyzet alapú az anyagod, akkor nézd meg, melyik a rövidebbik fele és mérd oda a cérnára kötött szabókrétád vagy ceruzád. Abban a sarokban legyen a fix pont, ahol a legtöbb hajtás van, tehát a csücsökben. A cérna és a ceruza gyakorlatilag körző lesz. Ha nagyon pontos akarsz lenni, végig is méregetheted a negyedkört, mert gyakorlatilag egy negyedkört fogunk felrajzolni. Mivel  négybe hajtottuk az anyagot, a végén egy teljes kört kapunk majd.

Sajnos a fotón nem látszik, nekem kevésbé fogott a krétám, de pont eléggé, hogy azért lássam. (Hogy lássátok hol fogok vágni, rátettem az előzőleg már elkészített darabot)

Vágd végig a negyedkört amit kimértél.

Nyisd ki az anyagot, ha jól csináltad, egy jó nagy kört kapsz (bizonytalanok gyakorolhatnak egy darab papíron, az első körszoknyám előtt én is ezt csináltam)

Majdnem kész vagy, már csak egy dolgod van, vágd ki a karnak való lyukakat. A karlyuk kör szélétől való távolságától függ, mekkora „gallérja” lesz a mellényednek, a kör középvonalától való távolságot pedig a két vállad közötti távolság adja meg. Én a félbehajtott kör anyag középvonalától kimértem egy zsinórral a két vállam közti távolság felét, majd kicsit több mint egy arasszal a kör tetejétől csináltam egy x-et. Ebből a középpontból indulva készitettem a karkivágását ugyanolyan módszerre mint az eredeti körnél, tehát ott az anyagot négybe hajtottam és kis csücsköt vágtam belőle.

Ez kicsit bonyolultnak tűnhet, de nem az higyjétek el 🙂 Amikor ott a kezedben az anyag, érteni fogod. Többször nekifutottam a méretnek mert nem voltam benne biztos mekkora lukat szeretnék. Amikor az elsőbe már kényelmesen belefért a karom, akkor a kivágott anyagdarabokat használtam sablonnak, hogy a másik is nagyjából ugyanakkora legyen.

Nem érted a logikámat a karkivágásoknál? Semmi vész! Egyszerűen terítsd magadra az elkészült kör alapot és simán jelöld meg x-el hova esik a két vállad. Arra figyelj csak, hogy amikor a hátadra teríted, az anyag középvonala a nyakad közpénél legyen. Hidd el, így is tökéletes lesz a végeredmény!

Jó tanács: inkább kisebbre vágd a karnak való lukat, ha később kényelmetlen, majd kitágítod.

Tádá, el is készültél, vasald ki, vagy mosd ki az anyagot és hordd büszkén 😊

  1. verzió:

Itt az volt a kérés, hogy a gallért hagyjuk el, így egy négyzet alapban gondolkodtam. Nagyjából magamhoz mértem és kis ráhagyással (mivel Mamám nagyobb nálam) levágtam az aljából nagyjából egy arasznyit. Kicsit felkunkorítottam a végét, hogy ne legyen olyan uncsi. (Ezt is nagyjából megrajzoltam előre, de sajnos nem látszik a fotón) Az anyagot itt is négybe hajtottam, hogy kevesebbet kelljen vágnom a rövidítésnél.

A konkorítást mivel csak a két szélére akartam, ezért félbehajtott anyagon csináltam meg.

Itt én is azt a módszert követtem, amit az imént nektek is ajánlottam. Magamra terítettem az anyagot, a középvonalára egy csipeszt tettem felül, így tudtam ellenőrizni, hogy a közepe a hátam/nyakam közepén van, majd a vállamnak a mellkasomhoz közelebb eső részén rajzoltam egy ikszet az egyik oldalt. Azért előrébb, mert itt az a fő cél, hogy Mama hátát melegítse és mivel a pontos méreteit nem tudtam, az a biztosabb, ha minél szélesebb hátat hagyok neki, ha túlságosan a szélén van a kivágás, attól csak több anyag marad a hátára, ez tehát itt nem gond.

Az előző módszerhez hasonlóan készítettem a vállkivágást, de bátrabban, nagyobb kört vágtam, hogy biztos kényelmesen bele tudjon bújni.

Ezeket azért írom le részletesen, hogy tudjátok itt is mennyi egyéni szempont játszik, szóval nem kell szóról szóra követni az útmutatót. Utcai hordásra én kicsit rövidebb anyagot ajánlanék passzosabb, tehát pontosabban a hátadhoz illeszkedő karkivágással.

Íme az elkészült “mellény”. Megmutatom felvéve is, de hát én ebben bizony elveszek 🙂

Remélem tetszett nektek ez a gyors projekt és belevágtok ti is 🙂 Én nagyon szeretem a saját mellénykémet és bizony a kutyasétáltatástól az irodai huzatig elég sok mindentől megvéd. Mamámnál is nagy sikere volt, szóval akár karácsonyi ajándék ötletnek is eltehetitek.

+1 verzió. Ha jóval kisebb kört választasz (kb 20 centivel szélesebbet mint a vállad) akkor szintén egy jópofa darab lehet belőle, érdemes azt is kipróbálni és játszani a hosszakkal. A körméret és a négyzetalap variálásával egy teljesen új darabot kaphatsz.

Róla

Horváth Bara
Horváth Bara
Ha elkészül egy projektem, az csak azért lehet, mert véletlenül befejtezem, mielőtt újratervezném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.