Ami inspirál: ajánló a BBC Great Interior Design műsorához

körülbelül 1 hét alatt néztem meg a netflixen fellelhető évadot és egyes részeit tervezem, hogy újra meg fogom nézni. Ráadásul ha a lakásod szépítésével foglalkozol, azt javaslom, te is tégy így és el is mondom miért.

Amikor megvettük az új házat, instant elkezdtem foglalkozni a berendezésével és felújításával. Az új ház egy új kezdet, hogy a rengeteg rendelkezésünkre álló teret okosan, praktikusan és stílusosan töltsük meg. Az előző lakást, bár szerettem, azért akadtak vele gondjaim. Ezek egy része adottság volt, amin már nem volt kedvünk változtatni, egy része pedig abból fakadt, hogy nem mertünk bátor döntéseket hozni és kedves, stílusos, de szerintem kicsit unalmas lett a végeredmény. Azt gondoltam, most nem követjük el ezt a hibát és rengeteg órát töltöttem inspiráció és tanács kereséssel. Az előző posztban kifejtettem már, hogy erre miért nem alkalmas igazán a Pinterest. Ezt itt tudjátok elolvasni 🙂

Aztán rátaláltam a műsorra és úristen!  Minden nap ezt néztem, ráadásul egy teljes vasárnapot ezzel töltöttem és bár ebben az időben pakolhattam is volna, aminek a költözést megelőző este meglett a böjtje, egyáltalán nem bántam meg. A műsorban 3 amatőr designer egy alacsony költségvetésből kompletten újratervez egy szobát a megrendelő igényeihez alkalmazkodva. Minden részben kiesik valaki, míg végül egy ember marad, aki bejut a döntőbe. Itt ugyanaz a koncepció, 3 designer jut az évaddöntőbe és ugyanúgy részenként esik ki valaki. Az egész évad 12 részes és ebben a 12 részben 36 szobát alakítanak át (illetve az utolsó rész miatt többet) ami rengeteg muníciót ad. De nézzük mit imádtam benne annyira:

Valóságosak a problémák és a megoldások is

A szereplők tényleg amatőrök, a problémák pedig meglehetősen valóságosak. Történelmi szobában nem szabad a falra tapétát tenni, vagy nagyon sötét a szoba és ezen világosítani kell, sok a cucca a családnak amit bizony el kell pakolni egy nappaliban és ehhez hasonló kérésekhez alkalmazkodva dolgoznak. Ez egészen más mint az amerikai műsorok többsége amit nézni szoktam.

Amatőrök terveznek

Ugyanúgy elbénáznak dolgokat mint te vagy én (én biztos). Ezt aztán meg kell oldaniuk. Rosszul mérted le a falat és nem elég a tapéta? Szívás, kezeld valahogy. Leszedtél valamit a falról és lejött a vakolat is? Szuper, oldd meg. Elfogyott a pénz és nem vettél kanapét? Akkor bizony összekuporgatod valahogy és rendelsz egy használtat. Rengeteget lehet tanulni abból, ahogy elrontanak dolgokat. Meg persze néha szórakoztató is.

Nem csak a Pinterestből táplálkoznak

Tényleg nagyon egyedi megoldásokat mutatnak be néha és ez igazán inspiráló. Valahogy az, ahogy nézed őket ahogy ezeken a problémákon dolgoznak, segít hogy te magad is könnyebben dolgozz problémákon. Persze nem fogok hazudni, van olyan megoldás amit én is felírtam magamnak, hogy használni fogom, meg olyan is, amit felismertem a Pinterestről.

Nagy-Britannia azért Európa és ez számít

Még ha ezért a kijelentésemért meg is fognak kövezni egyesek. A brit házak, terek sokkal közelebb állnak a hazaihoz mint az amerikaiak. Náluk egy nappali jellemzően nem 60m2 és nem milliós költségeket neveznek olcsónak (High and Low projekt, de ez egy másik sztori). Ez sokat segít hogy közelebbinek érezd az egészet és bizony könnyebb is használni az ötleteiket.

Sok mindent megtudhatsz az építészetről is

Minden részben más faluban/városban dolgoznak  és Tom Dyckhoff, a műsorvezető minden részben egy laikus számára is érdekes mennyiséget mesél a helyi építészetről. Engem alapvetően ez a téma nem érdekel mélyen, de a műsorban lévő betétek érdekesek és megtanít arra, hogy igenis vedd figyelembe a ház sajátosságait és ne akarj beletuszkolni egy modern nappalit egy középkori faoszlopos nappaliba, mert ordítóan béna lesz.

Csomó minden felújítanak

Mármint komolyan és úgy ahogy például én is. Nem egy magassarkús lány tipeg az építési területen, hanem a játszós-koszos pólóban és festékes arccal kaparja a festéket az asztalról, vagy csiszolóval a kezében átkozódik hogy ezt már mennyire unja. Valljuk be, amikor a harmadik széket csiszolod a hatból te is néha elküldöd saját magad melegebb éghajlatra amiért ennek egyáltalán nekiálltál. Aztán a végeredmény persze kárpótol, de jó tudni, hogy más is Flepnis. Egyébként a technikákból is lehet tanulni, szóval a szórakoztató jellegén túl is izgalmasak a bútorfelújítások.

A kreatív kihívások

Minden részben kapnak egy teljesen random tárgyat amit bele kell illeszteniük a dizájnba, lehetőleg újragondolva. Ez szintén nagy löketet ad, hogy tudj a szokásostól eltérően gondolkozni, ráadásul a végeredmény néha állati vicces, ahogy maga a megjegyzések is, amiket hozzáfűznek a dizájnerek.

Új dizájnereket ismersz meg

Nem tudom ti hogyan találtok követésre érdemes dizájnereket, inspirációs forrásokat de én nagyon nehezen. Ebben viszont sokat segített a műsor, a benne lévők egy részét azóta követem és figyelem a munkájukat, szuper instagramokra és márkákra bukkantam így, amik további inspirációt nyújtanak.

+1 avagy széljegyzet

Maga a műsor tényleg amatőröket mutat be. A megoldások néha iszonyú bénák, olyan dolgokat tudnak csinálni, hogy a hajam égnek áll, a végeredmény sok esetben nem sokkal jobb, mint eredetileg és hát bizony a tulajdonosok sem mindig repesnek az örömtől. A zsűri minden szobát végigjár és bár néha nekik is furcsa dolgok tetszenek, alapvetően nagyon egyenesen, őszintén és gúnyosan elemzik ki a szobákat.

Ez is egy műsor, ne várd tőle hogy megtervezi helyetted a szobád, vagy hogy megváltja a világot, de én sok szeretettel ajánlom mert állati szórakoztató és igenis rengeteget lehet belőle tanulni.

Ti miből szoktatok inspirálódni és mit ajánlotok nekünk ha úgy érezzük, lemerült a kreatív raktár?

Képek forrása: http://www.relicsofwitney.co.uk/our-picks-week-1-great-interior-design-challenge

 

Róla

Horváth Bara
Horváth Bara
Ha elkészül egy projektem, az csak azért lehet, mert véletlenül befejtezem, mielőtt újratervezném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.